Podle čeho vybrat správný dřez

Dřez je středobodem celé kuchyně - místem, bez kterého se při vaření jednoduše neobejdeme. Jde zkrátka o nepostradatelnou součást kuchyňské linky, která plní celou řadu funkcí. Vybrat ten ideální dřez do vaší kuchyně proto může být oříšek. S jeho rozlousknutím vám pomůže následující článek.

 

Dřez je jedním z nejvíce frekventovaných a zatěžovaných míst nejen v kuchyni, ale v celém bytě. Slouží k umývání a oplachování nádobí, čištění zeleniny i ovoce, odkládání hrnců i k samotné přípravě pokrmů. Tomuto kuchyňskému “multitaskingu” by proto měly odpovídat i jeho vlastnosti - dřez by měl být odolný vůči nárazům, snadno udržovatelný a čistitelný a zároveň také ladit se zbytkem linky a kuchyně. Podívejte se, na co myslet při výběru ideálního dřezu do vaší kuchyně.

 

Co zvážit při výběru dřezu?

1.   Tvar a velikost

Volný prostor a konkrétní umístění dřezu v kuchyni je jednou z prvních věcí, kterou byste měli při výběrů zvážit - rozhodne totiž z velké části o jeho velikosti i tvaru. Do menší kuchyně se hodí dřez, který nezabere příliš pracovní plochy, v prostorné kuchyni můžete naopak využít i dvojdřez nebo rozšířený dřez s praktickým odkapem. Velikost dřezu poté samozřejmě ovlivňuje i řada dalších faktorů - od toho zda,  máte myčku, přes počet členů domácnosti až po to, jak často doma vaříte. Co se týče hloubky dřezu, pro pohodlné mytí se doporučuje alespoň 20 cm.

2.   Umístění a montáž

Velký vliv na funkčnost a také životnost dřezu má také způsob jeho montáže a samotného umístění na kuchyňskou linku. Dle typů instalace rozlišujeme způsob umístění dřezu na horní (na kuchyňskou desku), dolní (pod desku), integrovaný (v rovině s deskou), s přesahem nebo celoplošný, kdy dřez nahrazuje celou část pracovní desky. Při zapouštění dřezu do linky je třeba dbát na perfektní izolaci a ochranu proti zatečení vody.

3.   Materiál

V dnešní nabídce najdete nepřeberné množství dřezů různých typů, tvarů a velikostí - na výběr ale máte také z materiálu, ze kterého je dřez vyroben. Tři nejčastější typy dřezů jsou nerezové, granitové a keramické, vedle nich se ovšem můžete setkat i s dřezy skleněnými nebo plastovými. Pojďme se blíže podívat na tři nejrozšířenější druhy materiálů, ze kterých se dnes vyrábějí dřezy.

Typy dřezů podle materiálu

1.   Nerezové

Nerezové dřezy jsou stále nejrozšířenějším typem dřezů, klasikou, kterou známe také z valné většiny kuchyní v restauračních provozech. Vyznačují se nenáročnou údržbou a vysokou mírou hygieničnosti, jsou odolné vůči vysokým teplotám a obecně mají dlouhou životnost. Na druhou stranu, je poměrně snadné je poškrábat a často se na nich tvoří vápenaté usazeniny. Doporučená tloušťka plechu při výběru je alespoň 0,6 mm.

2.   Granitové

Granitové dřezy jsou stále oblíbenější nejen u nás, především pro výborné přirozené vlastnosti a elegantní vzhled granitu, který je také vysoce odolný proti poškrábání i vysokým teplotám. Další výhodou je široká škála bare, díky kterým můžete dřez jednoduše sladit se stylem své kuchyně. Složení kvalitních granitových dřezů by mělo být přibližně 80 % křemenných písků a 20 % pojiv a barviv. 

3.   Keramické

Keramické dřezy jsou stylové a elegantní řešení, které v kuchyních narozdíl od koupelen stále není tak běžné. Dnes jsou k dostání i v jiných barvách a provedení než je klasická bílá s lesklou glazurou. Mezi výhody keramiky patří vedle designového vzhledu také snadná údržba, stálobarevnost a vysoká odolnost vůči chemikáliím. Keramické dřezy jsou ale obecně náchylnější k mechanickému poškození, například následkem nárazu.

V nabídce eshopu Baustore najdete široký výběr dřezů všech základních materiálových provedení od známých výrobců včetně příslušenství a bohaté nabídky dřezových baterií.

Podle čeho vybrat správný dřez